You are currently viewing Tweedehands- en duurzaam kamperen; 10 onmisbare tips voor een betaalbaar én milieubewust kampeer-avontuur

Het mooie weer is gearriveerd en daarmee is het kampeerseizoen officieel geopend! Er is niets beter dan wakker worden in de frisse buitenlucht, omringd door de natuur. Laten we dit jaar eens een stap verder gaan en kiezen voor tweedehands- en duurzaam kamperen. Door bewuste keuzes te maken, kun je niet alleen genieten van een geweldige vakantie, maar daarnaast ook je ecologische voetafdruk verkleinen. Of je nu een doorgewinterde kampeerder bent of net begint, met deze 10 tips kampeer je milieuvriendelijk en budgetbewust. Pak je spullen en bereid je voor op een avontuur dat zowel voor jou als de planeet goed is!

Onze 10 tips voor duurzaam kamperen op een rijtje:

  1. Kies voor een tweedehands camper of caravan. Door te kiezen voor een tweedehands camper of -caravan, geef je deze voertuigen een tweede leven en verminder je de vraag naar nieuwe productie, wat de ecologische voetafdruk verkleint. Neem een kijkje op tweedehandscaravan.nl of tweedehandscamper.nl om te kijken of er iets moois voor je bij staat.
  2. Huur een camper via Snappcar.nl : Als nog nooit eerder hebt gekampeerd, probeer dan eerst eens uit of het bij je past door een keer een camper te huren. Ook als je niet vaak op kampeervakantie gaat, overweeg dan om een camper te huren via platforms zoals Snappcar.nl. Dit is niet alleen goedkoper, maar ook duurzamer omdat je bijdraagt aan het verminderen van de productie van nieuwe voertuigen. We schreven ook eens een artikel specifiek over alle voordelen van deelauto’s, mocht je het interessant vinden.
  3. Koop tweedekans kampeergear: Kijk eens bij Tweedekansje.com of Obelink.nl voor tweedekans kampeerspullen: dit zijn veelal producten die al eerder zijn gebruikt, maar nog in uitstekende staat zijn en geschikt zijn voor hergebruik. En soms betreft het een restvoorraad. En dat voor een fractie van de nieuwprijs.
  4. Neem een tweedehands fiets mee: Fietsen is een fantastische manier om de omgeving te verkennen zonder het milieu te belasten. Een tweedehands fiets is niet alleen budgetvriendelijk, maar draagt ook bij aan het verminderen van CO2 uitstoot. Neem bijvoorbeeld een kijkje op tweedehandsfietsen.nl.
  5. Eenpansgerechten: Het is vakantie, dus maak het jezelf gemakkelijk! Voor makkelijke en duurzame eenpansgerechten op de camping kun je soep en noedels inslaan bij Foodello.nl. Dit bespaart tijd en energie, en voorkomt daarnaast voedselverspilling.
  6. Gebruik herbruikbare- en recyclebare materialen: Zorg ervoor dat je gebruik maakt van herbruikbare borden, bekers en bestek. Dit helpt om afval te verminderen en om duurzaam kamperen te bevorderen.
  7. De kampeergids: kies jouw kampeergids tweedehands uit via Amazon.nl. Zoek je eigen bestemming op en kies voor de optie ‘Gebruikt’. Door te kiezen voor een tweedehands exemplaar geef je een reeds gebruikt boek een tweede leven: een duurzame keuze! Lees je graag op vakantie? Koop je boek tweedehands! Via deze pagina hebben we onder de categorie ‘Boeken’ een hoop opties voor het kopen van een tweedehands boek op een rijtje gezet.
  8. Minimaliseer je energieverbruik: Probeer je energieverbruik te beperken door bijvoorbeeld zonne-energie te gebruiken voor het opladen van apparaten of het verlichten van je kampeerplaats. Zonnepanelen zijn tegenwoordig compact en makkelijk mee te nemen.
  9. Neem je eigen afval mee: Laat geen sporen achter in de natuur. Zorg ervoor dat je al je afval verzamelt en meeneemt naar een geschikte afvalverzamelplaats. Scheid je afval zoveel mogelijk om recycling te bevorderen.
  10. Kies lokale en duurzame producten: Koop lokale- en seizoensgebonden producten voor je maaltijden. Dit ondersteunt de lokale economie en vermindert de CO2-uitstoot die gepaard gaat met het transport van goederen.

 

Met deze tips kun je niet alleen genieten van een geweldige kampeervakantie, maar ook bijdragen aan een duurzamere wereld.
Ben je na dit artikel het overzicht even kwijt? Op deze pagina onder de categorie ‘Kamperen’, hebben we alle websites met betrekking tot tweedehands- en duurzaam kamperen voor je op een rijtje gezet.
Veel plezier met duurzaam kamperen!